Община Несебър отправя искане към правителството да преразгледа и отмени взетото

...
Община Несебър отправя искане към правителството да преразгледа и отмени взетото
Коментари Харесай

Община Несебър поиска отмяна на решението за създаване на нова община с център Обзор

Община Несебър отправя искане към държавното управление да преразгледа и анулира взетото от предходния Министерски съвет решение от 24 март 2021 година, за административно-териториална смяна за обособяване на обитаеми места от Община Несебър и основаване на нова община с център Обзор и селата Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково, оповестиха от Общината.

Нашите причини, заявени ясно и изрично, за опазване целостта на общината бяха пренебрегнати и въпреки множеството правни нарушения  референдумът за обособяване на Обзор в независима административна единица бе извършен и зачетен за законен.

В поддръжка на своята позиция, още веднъж акцентираме, че самата заповед на тогавашния регионален шеф за осъществяване на референдум е незаконосъобразна  с неверни правни учредения.

Още преди издаване на заповедта, в мнение на Община Несебър, след обзор на показаната в Общински съвет-Несебър кореспонденция, бяха изложени доводи за незаконосъобразността на по този начин направеното искане за осъществяване на референдум - нарушен е член 34 от ЗПУГДВМС, а точно: Не е открита осведомителна акция по въпросите за локалния референдум - нарушаване на член 34, алинея 1 от ЗПУГДВМС.

Не е желано и правене на информативен лист - нарушаване на член 34, алинея 2 от ЗПУГДВМС; Представените бланки, на които са събирани подписи в поддръжка на предлагането за осъществяване на локален референдум, са в нарушаване на член 28, алинея 3 от ЗПУГДВМС. Т.е. бланката, на която се събират подписите, не съдържа на нито една страница настояването с въпроса или въпросите за референдума.

Община Несебър смята, че Решение № 253/24.03.2021 г. на  Министерски съвет е постановено при основни процесуални нарушавания, а точно: взето е при условия на оперативна автономия, като в този случай, за разлика от обвързаната подготвеност, следва да се приложат наредбите на член 65 - член 74 от Административнопроцесуален кодекс, а точно: процедура при издаване на общ административен акт.

След като това не е направено са позволени следните процесуални нарушавания: Не е намерено административно произвеждане, с което е нарушен  чл. 66 от АПК; Не са изложни претекстове по какви аргументи Министерски съвет на Република България е взел решение тъкмо в този смисъл, с което е нарушен член 66, алинея 2 от АПК; Не е дадена опция заинтригуваните лица да вземат участие в производството, с което е нарушен член 67 във вр. с член 69 от Административнопроцесуален кодекс.

Не е предоставена цялата информация, съдържаща се в преписката по издаване на оспореното Решение 253/24.03.2021 година на Министерски съвет на Р България, с което е нарушен член 68 от Административнопроцесуален кодекс.

На процедура липсва административна процедура по издаване на общ административен акт. Не на последно място би трябвало да напомним, че поданици на селата Баня, Паницово, Емона и Козница показаха изрично своето противоречие да бъдат част от нова административно-териториална единица с център Обзор, тъй като имат опасения по какъв начин бъдещата община би обезпечила естественото развиване на дребните обитаеми места, включени в състава й, в случай, че няма изясненост по какъв начин самата тя би се издържала.

Въз основа на гореописаното, Община Несебър смята, че цялата процедура - от осведомителната акция, през законосъобразността на заповедта на тогавашния регионален шеф за осъществяване на референдум до решението на държавното управление за отделяне на нова община - е проведена небрежно, неточно, незадълбочено, едностранчиво  и в прорез с публичния интерес.  

Информираме, че още на 11 януари, Община Несебър е подала ново искане за анулация на Решение № 253/24.03.2021 год. на Министерски съвет на Р България, с изх. № Н1 – ОА1 - 142, получено в Министерски съвет на 12 януари

Отправяме зов и към президента на Република България да не завърши един развой със съмнителна правда. Във време на икономическа рецесия, когато е належащо да се работи оправдано и в интерес на обществото, когато е значимо да бъдем обединени и сплотени, с цел да преминем през провокациите на времето, считаме, че обособяването на нова административно-териториална единица с неразбираема жизненост и функционалност би усложнило живота на хората, а разноските им биха нарастнали доста.

Междувременно в отговор на отправени въпроси от страна на медиите за импортираните в президентската институция писма в поддръжка на основаването на Община Обзор, прессекретариатът на президента популяризира следната информация:
 
В Закона за административно-териториалното устройство на Република България е планувана процедурата за основаване на нова община, както и формално-юридическите условия, на които тя би трябвало да дава отговор.
 
До момента някои от изискванията за основаване на Община Обзор остават неизяснени, а спазването им е значим фактор за правната сигурност, за установяването на постоянна среда за отбрана на правата на жителите и юридическите лица и за развиване на свободната стопанска самодейност.
 
Държавният глава ще разгласи своето решение , откакто бъде изяснено осъществяването на законовите условия и събитията в съответния случай.

Припомняме, че тази заран поданици на селата Баня, Паницово, Емона и Козница протестираха за следващ път срещу отделянето на Обзор и шест села от Несебър в независима община.

Те ще изпратят писмо до Министерски съвет с молба да бъде преразгледано и анулирано постановлението, с което държавно управление на Бойко Борисов гласува за отделянето на Обзор в независима община.

По думите на ръководителя на предприемчив комитет Росица Ракова от село Баня в основата на настояването за отделянето на Обзор стоят частно-корпоративни ползи. " Става въпрос за апетитни терени до морето в местността Иракли, които са в зона НАТУРА.

Вече има закупени терени, само че би трябвало нов Общ устройствен план, който ще одобри новообразуваната община, с цел да бъдат застроени ", разяснява Ракова. Жителите на несебърските села разясняват още, че вотът от референдума за отделянето от Несебър е бил на практика решен от хора, които не са били поданици на града, а от работници с краткотрайни регистрации.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР